Voeding

Voeding is de basis van ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Je voedt je met eten en drinken. Het kan vullend of voedend zijn. Je voedt je ook met gedachten, ideeën en overtuigingen. Stil staan bij je voedingspatroon is dan ook van groot belang. In de consulten besteed ik veel aandacht aan voeding en leefstijl.

Over het algemeen eten we veel te veel koolhydraten. Het lichaam krijgt dan te veel energie dat alleen opgeslagen kan worden als vet. Eiwit is de belangrijkste bouwstof in het lichaam. Denk alleen maar aan alle spieren. Overgewicht en slappe spieren kunnen soms simpelweg verklaard worden door een verkeerde balans in de voeding met betrekking tot de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten. Koolhydraten zitten o.a. in brood en pasta's, snoep en koek. Eiwitten zitten o.a. in vlees, vis en peulvruchten.

Vetten zijn de belangrijkste energieverstrekker. Er is een tijd geweest dat er erg naar de hoeveelheid vet werd gekeken. Beter is het om naar de soort vet te kijken en naar de stabiliteit van het vet. Het verhitten van olie bijvoorbeeld, verandert de samenstelling van de vetzuren in de olie zodanig dat ze schadelijk voor het lichaam kunnen worden. Juiste hoeveelheden, de goede vetten en de juiste bereiding van vetten zijn essentieel voor goede voeding.